BONY NA DORADZTWO w zasięgu przedsiębiorców, skorzystaj i rozwiń swój biznes!

Zegar 14.03.2017    13:41
Zegar Rozpoczęcie: 31.03.2017 08:00
Pin Miejsce: Mazowsze
Komentarz Kontakt: funduszedlamazowsze.eu

Rozwój działalności to szansa na sukces biznesowy, ale też ryzyko poniesienia porażki. Jak zminimalizować to ryzyko? Sięgając po wiedzę i doświadczenie ekspertów zewnętrznych. I w tym pomocne są fundusze z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020. Już od 31 marca mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa będą mogły ubiegać się o bony na doradztwo o wartości nawet 110 tys. zł. W puli jest 21,6 mln zł.

Dla kogo, na co i ile?

Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa będą mogły ubiegać się o bon na zakup usługi doradczej o charakterze prorozwojowym. Jakiej na przykład? Dotyczącej opracowania strategii rozwoju przedsiębiorstwa, monitorowania biznesu, transferu technologii, ale też organizacji i zarządzania firmą. Będą możliwe również prace mające na celu wprowadzenie nowego produktu, usługi lub rozwiązania procesowego, czyli np. usługi diagnostyczne, certyfikacyjne, czy testowanie rozwiązań.

Unijne dofinansowanie wyniesie do 80 procentPrzedsiębiorcy mogą liczyć na wsparcie w wysokości od 10 tys. do nawet 110 tys. zł.

– Preferowane będą projekty zakładające większe niż wymagane minimum 20 procent zaangażowanie finansowe firmy. Szanse na uzyskanie dofinansowania będą większe w przypadku usług związanych z wprowadzeniem innowacji na rynek, jak i zupełnie nowych rozwiązań w przedsiębiorstwie. Promujemy też działalność zgodną z obszarami inteligentnej specjalizacji Mazowsza, czyli nowoczesnymiusługami dla biznesu, inteligentnymi systemami zarządzania, wysoką jakością życia i bezpieczną żywnością – powiedział Mariusz Frankowski Dyrektor Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych.

O czym trzeba pamiętać?

Konkurs ma charakter otwarty, co oznacza że przedsiębiorcy mogą na bieżąco składać wnioski o dofinansowanie. Na realizację projektu będzie pół roku od momentu rozstrzygnięcia każdej trwającej około miesiąca rundy. Już na etapie aplikowania należy wybrać instytucję otoczenia biznesu, która zrealizuje dla nas potrzebne prace. Wśród potencjalnych wykonawców usług są m.in. centra transferu technologii, parki przemysłowe i naukowo-technologiczne, inkubatory przedsiębiorczości. Usługi mogą być realizowane przez instytucje, które uzyskały akredytację mazowieckich Instytucji Otoczenia Biznesu lub Ministerstwa Rozwoju, a także nieakredytowane o ile spełniają wymogi konkursu.

Szczegółowe informacje o konkursie w ramach działania 3.1. Poprawa Rozwoju MŚP na Mazowszu dostępne są na stronie www.funduszedlamazowsza.eu. Nabór prowadzi Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych.

O RPO WM 2014-2020

Mazowsze ma zagwarantowane ponad 8 mld zł unijnego wsparcia w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020, skierowanego głównie do biznesu, administracji i sektora naukowego. Za wydatkowanie środków odpowiada Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych. Maksymalne dofinansowanie wynosi 80 procent wartości projektu. Na 2017 r. zaplanowano ponad 40 konkursów na przeszło 1,1 mld zł.